Opstappen bij Ruud


Volgend jaar ga ik samen met de Ruud de Predator Tour vissen wat betekent dat we tot juni volgend jaar nog heel veel moeten gaan oefenen. Niet om voor de winst te kunnen gaan, dat zou waarschijnlijk wat al te ambitieus zijn, maar om in ieder geval in de einduitslag opgenomen te worden. Dat betekent dus 3 snoeken, 3 snoekbaarzen en 3 baarzen vangen. Normaal gesproken zouden we daarin moeten kunnen slagen. Maar voordat de harde trainingen beginnen ging ik vandaag eerst, samen met Philip, als opstapper mee bij Ruud voor gewoon een dagje relaxed vissen. Philip, een enthousiaste jonge sportvisser, was door Ruud uitgenodigd om eens een keer vanuit een boot op roofvis te vissen en dat zag Philip (natuurlijk) wel zitten. Het fijne aan opstapper zijn voor mij is toch wel dat ik me heerlijk kan laten leiden naar waar Ruud denkt dat de vis zit. Ik kan mij intussen volledig concentreren op het vissen.

Nu begon de dag vrij goed. Nog maar nauwelijks op de eerste stek aangekomen en ca. 4 worpen verder, meldt Ruud al zijn eerste snoekbaars.


En kort nadat deze weer in het water is losgelaten, krijg ik een keiharde beuk op mijn hengel die helaas geen vis oplevert. Maar vlug daarop is het al prijs voor Philip en kan hij voor het eerst in zijn leven een snoekbaars landen.

We maken een klein driftje, maar als aanbeten uitblijven varen we nog even terug naar de kop van de krib. Hier weet ik nog een klein snoekbaarsje te verschalken, maar dan lijken de vissen hier 'op' te zijn.

Op naar de Amer centrale. De zon begint lekker door te breken en het wordt al een beetje warmer. Blijkbaar worden de roofbleien hier ook door aangestoken, want bij de Amer centrale is het bal. Overal om ons heen zien we roofbleien door scholen aasvis knallen. Ik heb geen plugjes bij me dus besluit ik gewoon maar shads op een loodkop als een razende binnen te vissen. Tot 3 keer toe zie ik een roofblei naar de shad happen, maar ik weet er geen te haken. Pas als ik er een micro-shadje van amper 2 cm aanhang krijg ik een snoeiharde beuk en kan ik toch een roofblei-tje haken.

Dit succesje smaakt natuurlijk naar meer, maar ondanks wat tikken her en der (en een keiharde beuk die ik voor de variatie weer eens mis) blijven we op onze honger zitten. We vangen geen roofbleien meer en met de oplopende temperatuur denk ik dat ze het wel mooi geweest vonden want het wordt langzaam stiller op het water. We varen verder en doen pogingen wat te vangen. Ik probeer af en toe een pilkertje uit en dat levert zo nu en dan wat klein grut op, maar echt spannend wil het niet meer worden.

Op een plaat met een mooi aflopend talud vang ik dan tenslotte toch een paar baarsjes en een enkele snoekbaars. Ook Ruud weet hier nog een baarsje af te plukken, maar voor Philip begint het toch een lange dag te worden. Het is warm, de vis doet bijna niets en links en rechts van hem staan er twee urenlang in opperste concentratie te vissen in de hoop toch nog iets fatsoenlijks te kunnen vangen. Toch wel jammer dat als ik eindelijk denk een goede vis beet te hebben, het een brasem blijkt te zijn die de saltshaker gepakt heeft en ook Ruud laat zich niet onbetuigd door nog zo'n vloermat vals te haken.


Het lijkt erop dat het hier bij gaat blijven. We hebben een kleine 20 vissen in de boot en daar zullen we het mee moeten doen. Het valt Ruud op dat Philip intussen meer moeite heeft om de bodem te blijven houden. En dat is niet alleen omdat de concentratie minder wordt als de vis zo inactief is als vandaag, maar ook omdat het water gedurende de dag harder is gaan stromen. Ruud knoopt er een 18-grams loodkop aan voor Philip zodat het makkelijker wordt het aas tegen de bodem aan te blijven presenteren.

En dan gebeurt het toch nog voor Philip. "JA! ik heb er een!"roept hij enthousiast als we op een half uurtje voor het einde van de visdag en ook aan het 'einde' van een open stuk zijn aanbeland. Door een ferme run te nemen maakt de vis zich bekend als snoek. Dit tot grote blijdschap van Philip want hij heeft nog nooit een snoek gevangen. De vis biedt flink partij en ondertussen hopen Ruud en ik maar dat de vis goed gehaakt zit, want het fluorcarbon onderlijntje is niet echt bestand tegen scherpe snoektanden. Gelukkig blijkt de vis goed gehaakt te zitten en kunnen vis en een supergelukkige visser deze dag goed afsluiten.


1 view0 comments

Recent Posts

See All

Lure Fishing Guide

KvK 81528825 - BTW NL 8621.27.178.B.01

info@lurefishingguide.com

© 2021 LFG