En soms is het raak


Als het kouder wordt, wordt het taaier. Ik zou me misschien wat meer in het verticalen moeten bekwamen, want ik denk dat mijn vistechniek in de winter net wat te snel is.

Toch zijn er de afgelopen maanden mooie vissen in de boot gekomen. Zoals deze snoekbaars van eind november. Ik had al tijden een stek op het oog op de Amer... een diepe kuil naast een krib waar het vrijwel altijd kolkt en stroomt. Ik had deze stek al een paar keer aangedaan, maar de verschillende vismaten op de boot hadden zo weinig vertrouwen in deze plek dat het van serieus uitvissen nooit gekomen is. Nu had ik echter een keer een paar uurtjes over en niemand op de boot dus tijd om een poging te wagen. Het stroomt flink en het valt niet mee om de shad naar de bodem te dirigeren, maar na een aantal pogingen lukt het. Langzaam dirigeer ik shad over de bodem steeds dieper de kuil in tot hij ineens wordt tegengehouden. Een fraaie snoekbaars mag tegen het einde van de dag even poseren tegen een prachtige wolkenlucht.


De maand december verloopt verder moeizaam. Mijn gasten weten gelukkig aardige vissen te vangen, maar voor mezelf houdt het niet over. Eind december besluit ik een poging te wagen op de Maas om grote baars te gaan vangen. Geconcentreerd werp ik een dag lang enkel stenen kantjes uit. De grote bakstenen laten zich alleen niet zien en ik moet me tevreden stellen met een paar snoekjes.


Het jaar 2017 nadert zijn einde en op vrijdag 29 december wordt er veel wind en regen voorspeld voor de zaterdag. Vroeg in de avond ontvang ik van Dimitri een sms of ik zaterdag nog moet gidsen........ oftewel, als het antwoord nee is of we dan niet even met de boot er op uit kunnen. Het weer voorspelt dan wel niet veel goeds, maar omdat december nogal taai geweest is en het met zijn tweeën altijd gezelliger dan alleen, besluiten we het er op te wagen.

De Maas staat hoog, kolkt en stroomt als een bezetene en we zoeken een stek op de rivier waar we nog enigszins uit de wind kunnen liggen. Het blijkt een schot in de roos, want Dimitri weet in razend tempo een paar snoekbaarzen te verschalken.

En er zit ook een lekker dikke tussen:


Ook ik weet er een paar te vangen, en zeg nu zelf...... ook deze omstandigheden hebben hun charme.

Jammer genoeg zijn de andere stekken die we aandoen niet productief meer; op een gruwelijk dik monster na dan, dat Dimitri net voordat we naar huis gaan, een flinke tijd bezig houdt om ons tenslotte luid vloekend achter te laten als de vis lost zonder dat we ook maar een glimp hebben kunnen opvangen.

Ook in het nieuwe jaar lonkt het water en op 2 januari mag de eerste snoekbaars van het jaar al poseren. En dan is 2017 afgesloten en is de kop eraf voor 2018.


In de volgende blog: baarzen jagen op het Volkerak!


0 views0 comments

Recent Posts

See All

Lure Fishing Guide

KvK 81528825 - BTW NL 8621.27.178.B.01

info@lurefishingguide.com

© 2021 LFG