Het is niet altijd feest


Een blog van een week of twee geleden....... de verwachtingen waren hoog, maar de resultaten laag. In de tussentijd kan er veel veranderen want de afgelopen gidsdagen moesten we de vis bijna uit de boot duwen! En daar genieten we dus maximaal van. Maar dit blogje is dus nog van voor de tijd dat de vis als vanzelf in de boot springt.

Zoals gezegd, we schrijven een week of twee geleden. Bij het ochtendgloren vliegen de eerste shads al naar de plek waar wij de baars verwachten en de vis geeft meteen thuis. We krijgen aanbeten, vangen wat vis, missen er een stel en het geeft ons de gelegenheid eens wat andere shads en kreeftjes e.d. uit te testen.

Maar ja..... het formaat valt nogal tegen. We waren natuurlijk verwend de afgelopen weken met toch wel kneiters van baarzen, dus het jeukt om naar een andere stek te gaan waar we verwachten wél van die kneiters te kunnen vangen. Valt dat even tegen. Op de grote baarzen stek gebeurt er vrijwel niets. Ik krijg één aanbeet en daar moeten we het mee doen. Niet dat we snel opgeven. Ruim een uur knopen we alles aan onze lijnen wat we maar in onze tackle boxen kunnen vinden. We vissen hoog, laag, langzaam, snel..... maar het zit er niet in. Geen grote baarzen, maar ook geen kleine baarzen. We gaan verder. Ruud had pas nog een veelbelovende stek aangekruist dus die gaan we eerst aandoen. En warempel, er komt vis af. Weer geen hele grote, maar toch..... vis!


Het enige nadeel is dat we ook een hele berg shads moeten offeren. Om de haverklap zitten we vast en normaal gesproken kunnen we door er 'terug' over te varen de boel wel weer los krijgen, maar vandaag even niet.


Helaas zetten ook hier de aanbeten niet door en omdat de 'kosten' van de shads beginnen op te lopen gaan we maar weer verder.

En opnieuw vinden we vrij snel vis, maar ook op de nieuwe stek, die zich al vaak bewezen heeft, kan het vandaag toch niet echt tot tevredenheid stemmen.

Het probleem is natuurlijk gewoon dat onze verwachtingen veel te hoog zijn... of eigenlijk waren, want intussen zijn die wel flink getemperd. En er blijven regelmatig aanbeten komen, maar de drang om een wat fatsoenlijkere maat te vangen wordt eigenlijk alleen maar groter. Dus, opnieuw naar een andere stek. En daar heeft Ruud al vrij snel gevonden waar we al de hele dag naar zoeken: een prachtige 40+ baars.


Alleen blijft het bij deze ene vis en na een half uur geven we het op. Terwijl ik indraai zie ik op de dieptemeter een dikke vis onder de boot 'staan'. "He Ruud, er zit een dikke onder de boot, kijk jij eens of hij ook bij jou op de dieptemeter opduikt." Ongeveer 3 seconden later hoor ik: "Vis!" Ja hoor, Ruud heeft onmiddellijk de meerval gehaakt die onder de boot aan het zwemmen was.


De lijn vliegt van de spoel en ik start de BBM om de vis te kunnen volgen als het moet. Maar dan zegt Ruud dat het niet nodig is, omdat hij de vis al binnen kan halen. Daar geloof ik niets van. Ruud kennende stond zijn slip al aardig strak en ik zag hem die tijdens het gieren van de slip nog vaster draaien ... en dan zou nu die vis al klaar zijn om geschept te worden? Mooi niet dus, de vis kwam alleen maar naar de boot gezwommen om zich vervolgens doodleuk opnieuw onder de boot te parkeren. En dan.... los! Alleen een berg slijm aan de lijn en de haak toont aan dat het een meerval geweest is..... waarom los? Omdat hij waarschijnlijk vals gehaakt zat, Ruud had geen echte aanbeet gevoeld en ook het karakteristieke 'klappen met hun kop', wat we bij eerdere vissen wel zagen en voelden, was nu niet gebeurd. Nou ja, geen drama. Meerval is niet onze targetvis dus we kunnen er niet echt mee zitten.

De dag loopt alleen wel bijna ten einde. We gaan nog even afsluiten op een stek die vrijwel altijd vis oplevert en dan naar huis. En ook dit keer levert de stek resultaat op; het blijft maar bij één vis, maar het is in ieder geval vis en ook nog een redelijk formaat.


Vrijdag gaan we weer en hopelijk zet de trend zich dan voort van de afgelopen gidsdagen...... we rekenen op tientallen vissen (of zetten we nu weer veel te hoog in?)

Oktober is traditioneel één van de beste roofvismaanden. Boek nu hier jouw gidsdag bij Predator Fishingguide en profiteer van de dikste roofvissen die Nederland te bieden heeft.


7 views0 comments

Recent Posts

See All

Lure Fishing Guide

KvK 81528825 - BTW NL 8621.27.178.B.01

info@lurefishingguide.com

© 2021 LFG