Eindelijk meerval..... bijna dan toch....

Volgens afspraak is mijn klant om half zeven bij de helling. Niels heeft zich van al mijn klanten het makkelijkst laten overtuigen om roofvis met een worm te komen vangen en niet voor niets. In een paar sessies hebben we tientallen roofvissen weten te verschalken. Wat Niels echter intrigeerde waren de meervallen die met name op één bepaalde stek nogal prominent door de #livescope kwamen zwemmen. Na wat halfslachtige vruchteloze pogingen tussen de snoekbaarzen door, kwam hij daarom vandaag gewapend met kwakhout en clonk teaser. Alhoewel... clonk teaser..... kwalificeert dat niet als kunstaas? Ik vermoed eigenlijk van wel, dus laten we die maar droog. Met een flink stuk lood, een dreg en een berg wormen moet het ook wel lukken.


Op de bewuste stek aangekomen dropt Niels de tros wormen in het water..... even pielen met de livescope om alles keurig in beeld te krijgen en ik ga beginnen met clonken. Ik heb van tevoren via Youtube een spoedcursus clonken gevolgd en vol enthousiasme zet ik me aan het werk. Wat ik al dacht (dat dat nog direct mee zou vallen) klopt volledig. Het begint met veel gespatter en slechts af en toe een clonk, maar langzaamaan wordt het beter. En het lijkt nog te werken ook. Regelmatig komt er een meerval het beeld in gezwommen, maar ze hebben nog geen honger.

Als we een ruim half uur bezig zijn en ik het klonken beter onder de knie begin te krijgen, geeft Niels het sein dat er een serieuze vis opstijgt en vlug begeef ik me naar mijn plaats om 'live' mee te kunnen kijken. De vis blijft doodstil voor het aas hangen en dan.... "ja, ik voel hem bijten!" en tegelijkertijd ziet Niels zijn lijn langzaam naar links weglopen. Ik zie hem aandraaien, en dan wordt er hard aangeslagen. Onmiddellijk buigt de hengel diep door en een paar tellen later ook weer terug.... LOS! ^%#$##!!!!! Zo jammer dit! Maar, dit geeft hoopt. We clonken stevig verder en ik plaats ook nog een hengel bij, maar we krijgen geen aanbeten meer. Alhoewel..... ik heb één keer heel duidelijk interesse van een meerval en als de vis vertrokken is en ik een kwartier later mijn aas een keer inspecteer is de wormentros duidelijk afgeroomd...... Ik heb niets gevoeld....


Na een uurtje of twee zijn de meervallen mijn ge-clonk blijkbaar moe, want ze laten zich niet meer zien. Tijd voor een andere stek. Maar hier laat er zich geen meerval naar boven clonken. We gooien even wat rond en vrijwel onmiddellijk haakt Niels een snoek (aan de run te zien waarmee hij er vandoor schiet), maar die schiet helaas weer los en ik haak een snoekbaars die wel blijft zitten.


snoekbaars van net geen 70 cm

Er volgen nog wat meer beten, maar we willen een meerval en die zien we niet. Door naar de volgende stek. Ik begin weer te clonken en Niels probeert vis naar de wormentros te lokken. Als er zich een meerval van de grond heeft losgemaakt laat ik de vis aan Niels zijn goede zorgen over en pak ik mijn spinstok om even een wormpje door het water te laten dansen. Ik werp de diepe kuil in.... bodem.... en ik voel iets ... ik zet de haak en shit ik zit vast, ik trek mijn jig zo de stenen in.... hmm. toch niet.... jawel, vast ..... das raar. En dan valt het kwartje..... meerval. Ik geef mijn hengel aan Niels die het nog niet gelooft. Hij denkt in eerste instantie namelijk dat ik hem een aan de grond vastgeklonken hengel in zijn handen geef, maar dan begint er onder water wat te bewegen. Er zit overduidelijk een meerval aan de lijn, maar wel aan de verkeerde hengel, 14 gram werpgewicht, 10/00 hoofdlijn, 26/00 fluorcarbon voorslag...... dat gaat wel even duren.Ik haal de overige hengels binnenboord en maak het me gemakkelijk in het zonnetje. Na een minuut of 10 realiseren we ons dat dit misschien wel leuk is voor op de GoPro.Als we weer ruim een half uur verder zijn, de vis is alleen maar verder van de boot weggezwommen, begint er volgens Niels wat beweging in te komen, waarna de spanning wegvalt..... wel ^%^%#$#$###@@!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Een keurig schone haak komt boven water....... Er staat 38 minuten dril op de GoPro, dus die vis heeft er minimaal 3 kwartier aan gehangen en toen niet meer. Wat een teleurstelling.


We varen een stukje door en gaan wat werpen. Er moet even een vis binnenboord komen.


Als we allebei een snoekbaarsje gevangen hebben gaan we weer clonken. Op deze stek is het echt vergeven van de meervallen. Meermaals zwemmen er twee, drie, vier in beeld maar er is geen interesse in het aas.


We geven het meervallen op. We hebben onze kans gehad, maar jammer genoeg gemist. De rest van de middag gaan we proberen om nog wat snoekbaars te vangen. Dat zou wel moeten lukken want iedere keer als we tijdens het meervallen een beetje gingen rondgooien leverde dat direct aanbeten of vis op.Het is even zoeken maar dan vinden we een plekje waar een grote school brasems heen en weer zwemt. En de rovers zijn niet ver weg want we plukken meerdere snoeken van hetzelfde stukje water af.
En om af te sluiten allebei nog een paar snoekbaarzen.


We sluiten het wormen-seizoen af met twee lossers, 10 snoekbaarzen en 5 snoeken.

Vanaf morgen: rubber, hard plastic, hout, metaal..... ik heb er zin in!Kom nu vissen in de Biesbosch of waag je kans op het Hollands Diep met Lure Fishing Guide.

99 views0 comments

Recent Posts

See All

Lure Fishing Guide

KvK 81528825 - BTW NL 8621.27.178.B.01

info@lurefishingguide.com

© 2021 LFG