Oneerlijk verdeeld

Na een weekend waarin de wind opnieuw spelbreker was voor mijn gasten, gaan Ruud en ik een dagje naar de Waal om (o.a.) de nieuwe trekauto aan een hellingproef te onderwerpen.

Ruud heeft al zijn materiaal en kleren (vooral veel kleren) al op de stoep uitgestald staan als ik even voor zes bij hem de straat kom inrijden. Vlug laden we alles in en zijn we onderweg om de boot op te gaan halen. We hebben veel visdagen te bepraten want Ruud is roggen wezen vangen op Tenerife en ik heb tussentijds ook niet stilgezeten.


Om half negen (het was behoorlijk druk onderweg) varen we de Waal op, op weg naar de eerste stek. Ruud probeert het een en ander uit met een fireball en een voorn en ik loop wat met een shadje te klooien. We zien wel wat vis op de dieptemeter, maar spectaculair ogen doet het niet. Tegen onze gewoonte in gaan we daarom ook, zonder dat er vis in de boot is, na een uurtje of anderhalf toch maar aan de koffie met kano's. Als we onze koffie uit hebben gaan we het ergens anders proberen. Ik zet de drift in en het duurt niet lang of Ruud mist een eerste aanbeet. We driften langzaam door en Ruud krijgt nog een stel aanbeten, maar niets wordt verzilverd. Ik varieer wat tussen shads en een sleepie met een sprotje eraan, maar verder dan het haken van de bodem kom ik niet.

Als het inmiddels half twaalf geworden is, weet Ruud dan eindelijk de eerste vis binnen boord te hijsen. Een mooie, licht gekleurde, beetje vale snoekbaars bijt het spits af.


Alle aanbeten komen bij Ruud op groene shads en ik krijg eigenlijk op geen enkele kleur een reactie dus dan kan ik maar beter wat gaan experimenteren. Ik heb twee jaar geleden ooit eens een doos kreeftjes van een collega gekregen en ik ga aan de gang met een groen/bruine variant. Warempel, na een half uurtje mag ook ik een visje landen.


Ik zet de snoekbaars terug en knoop direct weer iets anders aan mijn lijn om te kijken of ze ook geel/ rood lusten. Ik werp, sleep, verticaal, jig snel, langzaam..... enzovoort

Ruud blijft stug doorverticalen met zijn groene #savagegear T-tail minnow waarop hij zijn eerste snoekbaars ving. En met succes, want ineens krijgt hij niet alleen aanbeten, maar komen de vissen ook in de boot.Het is niet dat ze de boot in springen, maar Ruud vangt regelmatig een snoekbaars en op een gegeven moment moet er ook een knappe baars aan geloven.


Bij mij gebeurt er daarentegen helemaal niets. Wat ik ook probeer; ik krijg geen enkele aanbeet. Zou het zijn omdat Ruud voorin zit en hij de paar actieve vissen al vangt voordat mijn shad langskomt of weet hij wel (en ik niet) gewoon precies zijn aas te presenteren op de manier die vandaag vereist is? Wie zal het zeggen, en veel maakt het ook niet uit. We zijn lekker aan het vissen en er komt vis in de boot.

Als ik weer eens van kleur gewisseld ben (een roodwitte cannibal shad moet het nu gaan doen) en mijn lijn 40 meter achter de boot aan sleept, krijg ik eindelijk een aanbeet en een halve tel nadat ik aansla, slaat Ruud ook aan! Mooi, krijgen we toch nog een double hookup in de boot.

Ik heb de kleinste snoekbaars van de twee, maar omdat ik vandaag toch al tot hoofd scheppen en foto maken benoemd ben, moet ik nu met de vis op de foto.


Ziet 'm lachen!

Na deze twee vangt Ruud er nog een paar en ik mag nog een baars bijzetten en dan vinden we het mooi geweest. Ik heb er drie gevangen, Ruud een tiental, we zijn tevreden. We varen terug naar de helling waar de auto zijn werk doet en de boot probleemloos uit het water trekt. Die test is geslaagd, we kunnen weer terug de file in.

22 views0 comments

Recent Posts

See All

Lure Fishing Guide

KvK 81528825 - BTW NL 8621.27.178.B.01

info@lurefishingguide.com

© 2021 LFG